cookies

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jej treści, dostosowania strony do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu

Jak rozmieścić sprzęt AGD w kuchni

Punktem wyjścia do planowania wnętrza jest kolejność wykonywania prac kuchennych i odzwierciedlenie jej w układzie wyposażenia, przy jednoczesnym zachowaniu niezakłóconego ciągu poruszania się w kuchni. Przy zagospodarowaniu przestrzeni kuchennej i rozmieszczaniu jej elementów należy przewidzieć najważniejsze obszary aktywności, charakterystyczne dla tego wnętrza. Możemy wyodrębnić strefy o następującym przeznaczeniu:

- przechowywanie produktów spożywczych z lodówką i dodatkowymi, specjalnie zaprojektowanymi szafkami;

- przygotowywanie posiłków na blacie, którego najważniejszym elementem jest zlewozmywak (tzw. strefa mokra);

- gotowanie, smażenie, pieczenie, czyli czynności związane z obróbką termiczną w obszarze płyty kuchennej (elektrycznej lub gazowej), piekarnika, a niekiedy kuchenki mikrofalowej.

Usytuowanie urządzeń względem siebie powinno zapewnić bezpieczeństwo i wygodę w obsłudze, co szczególnie ważną rolę odgrywa przy planowaniu odległości pomiędzy odpowiednimi urządzeniami. Najważniejsze sprzęty w kuchni, czyli lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę (przede wszystkim płytę grzewczą) należy rozmieścić w tzw. trójkącie roboczym.

W pomieszczeniach obszernych, o nietypowym układzie wnętrza, nie należy przekraczać podanych odległości, gdyż praca w kuchni przy pokonywaniu dłuższych dystansów, staje się uciążliwa. W dużym wnętrzu można zdecydować się na ciekawe rozwiązanie z wyspą lub półwyspem, jako miejscem usytuowania płyty kuchennej, kuchenki lub zlewozmywaka. Zaprojektowane w ten sposób wnętrze nie tylko pozwala dostosować odległości pomiędzy urządzeniami AGD do wskazanych zasad ergonomii, lecz również daje możliwość wygospodarowania miejsca na niewielki stolik lub barek, przeznaczony do spożywania w kuchni drobnych posiłków.
W małych, wąskich kuchniach zmniejsza się przepisowe odległości, dostosowując ustawienie urządzeń do istniejących warunków. 

W kuchniach o niewielkim metrażu, gdzie rozwiązania wnętrz niestety wymagają redukcji odległości pomiędzy urządzeniami, minimalna długość płaszczyzny pomiędzy zlewozmywakiem, a płytą kuchenną powinna wynosić 80 cm. Zlewozmywak nie powinien sąsiadować bezpośrednio z płytą grzewczą, szczególnie gazową.

Jeżeli w kuchni znajdują się dodatkowe urządzenia pomocnicze, takie jak piekarnik, zmywarka, mikrofalówka, należy przewidzieć je w strefie przygotowania posiłków, w zasięgu osoby wykonującej czynności. Kuchenkę mikrofalową można umieścić na blacie, (jeżeli posiadamy wystarczająco dużo miejsca), zamontować w szafce na wysokości rąk lub podwiesić bezpośrednio pod górnymi szafkami. Urządzenie to może bez przeszkód funkcjonować w sąsiedztwie piekarnika.

 

Copyright by planujemydom.pl
Projekt i wykonanie: MEETMEDIA