cookies

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jej treści, dostosowania strony do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu

Aktualności

- 1 lipca - Dzień Polskiej Borówki

Dzień Polskiej Borówki to wyraźny akcent na miejsce produkcji i integrację producentów. Promocja walorów borówki, nazywanej owocem XXI wieku, oraz sukcesu branży, która stworzyła modę na polską borówkę na świecie. 1 lipca to data rozpoczęcia zbiorów. Data oczekiwana przez plantatorów po wielu tygodniach przygotowań i edukowania konsumentów - prezentowania plantacji i etapów produkcji.

Lato tuż za rogiem, rozgrzewa wiejskie ganki i miejskie chodniki. Wraz z rosnącą temperaturą wydłużają się dni, a rośliny wchodzą w etap najbujniejszego wzrostu i rozwoju. Najbardziej wyczekiwane o tej porze roku są świeże warzywa i owoce, które wypełnią stragany prawie prosto z grządki.

Podniebienia polską borówką możemy cieszyć od początku lipca, stąd bez niespodzianek, 1 lipca został okrzyknięty dniem polskiej borówki. Brzmi dumnie i słusznie, ponieważ Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce światowego rankingu największych producentów tego owocu. Z produkcją na poziomie 16 tysięcy ton rocznie zajmujemy w nim 7 miejsce. Szacuje się, że około 80% polskich borówek trafia na rynki 25 krajów na 4 kontynentach.

Produkcja borówki jest wymagająca. „Najtrudniejsze jest pokonanie przymrozków, na które nie mamy wpływu. — mówi Damian Pawliński z Koppert Polska — Zbiór wymaga pracy ręcznej, natomiast zapylanie utrudnia kwitnienie borówki w warunkach niekorzystnych dla aktywności pszczół”. Po zbiorach borówki muszą trafić do konsumenta w jak najszybszym czasie, aby zachowały świeżość i smak. Prosto z uprawy trafią do chłodziarek, a ich czas w sortowni skrócony jest do minimum. Cały zachód prowadzenia uprawy jest wart swojej ceny dzięki cudownym właściwościom borówek.

Borówki zawierają wachlarz korzystnych dla naszego zdrowia substancji. Są w nich liczne związki o działaniu antynowotworowym jak fitoestrogeny, kwas foliowy czy kwas egalowy. Szczególnie dużo w porównaniu z innymi owocami jest w nich antyoksydantów, które dzięki hamowaniu namnażania się wolnych rodników, istotnie wpływają na opóźnianie procesów starzenia. Antocyjany oraz wspomniane wcześniej fitoestrogeny mają korzystny wpływ na układ krążenia, redukują zły cholesterol i zwiększają dobry. Antocyjany poprawiają też pracę mózgu i przyspieszają regenerację komórek. Borówki dobroczynnie działają na układ moczowy człowieka i zapobiegają infekcjom dróg moczowych a zawarte w nich garbniki działają przeciwbakteryjnie. Te jagody są też świetnym źródłem błonnika, którego nasze ciało nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Podając borówki dzieciom, kształtujemy w nich nawyk sięgania po odżywcze produkty i pokazujemy, że deser to nie tylko niezdrowe słodycze.

Zobacz inne aktualności

Drewniane powierzchnie – czas na pielęgnację

Jeżeli jeszcze nie zadbaliśmy o drewnianą architekturę to przyszedł już na to najwyższy czas!

Obowiązkowa rejestracja ogrzewania - przypominamy!

Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków

Dzień Ojca

Copyright by planujemydom.pl
Projekt i wykonanie: MEETMEDIA